Pronumele si adjectivul pronominal de intarire

I Pronumele şi adjectivul pronominal de întărire

Pronumele de întărire are rolul de a întări, de a pune în evidenţă persoana la se referă:

Du-te de mori pentru binele moşiei dumitale,/ cum ziceai însuţi. (C. Negruzzi, -r.dru Lăpuşneanul.)

Faţă de pronumele tu,care arată numai persoana şi numărul, pronumele însuţi imă, în plus, ideea de întărire,el având sensul chiar tusau tu singur.

Citeste tot articolul

Pronumele la acuzativ

A. Pronumele la acuzativ

–                       Pronumelese aşezat înaintea unui verb care începe cu î, a sau o se poate rosti separat de verbsau împreună cu verbul.Când se leagă de un verb care începe cu î, pronumele păstrează pee, iar verbul pierde vocala î: se-mbracă şe-ngrijeşteetc. Dacă verbul începe cu a sau cu o, pronumele pierde pe e s-adăposteşte, s-opreşteetc.

Citeste tot articolul

Pronumele reflexiv

B. Pronumele reflexiv

I. Pronumele reflexiv prezintă următoarele particularităţi morfologice şi sintactice:

Are numai cazurile acuzativ şi dativ, iar formele au aceeaşi persoană şi acelaşi număr ca şi subiectul verbului determinat* pentru că pronumele reflexiv reprezintă aceeaşi persoană ca şi subiectul:

Citeste tot articolul

Ortografia pronumelor personale neaccentuate

Ortografia pronumelor personale neaccentuate in limba romana

I.Pronumele ‘imi’, ‘iti’, ‘ii’, ‘il’

Vocala ‘î’ cu care incep formele de dativ „imi” , „iti”, „ii” si formele de acuzativ il si ii este o vocala de sprijin adaugata formeloe mi, ti, i, -l pentru a se putea rosti independent de verb sau de alt cuvant invecinat: imi spune, iti spune etc.

Citeste tot articolul

Cazurile dativ si genitiv – pronumele personal

Cazurile dativ si genitiv in limba romana

I.La cazul dativ pronumele personal are forme accentuate si forme neaccentuate.

Pronumele la dativ determina un verb, rapunde la intrebare cui? si are functia de complement obiect indirect: il dau lui (ei,lor).

Pronumele neaccentuate pot fi folosite singure – imi (mi) aduce o carte – sau insotesc pronumele accentuate la aceeasi persoana si la acelasi numar, realizand astfel, o dubla exprimare a complementului obiect indirect in dativ ( Mie imi da mingea).

Citeste tot articolul

Pronumele personal

I.Pronume cu forme personale

A.Pronumele personal in limba romana

Pronumele personal are forme pentru persoanele I, a II-a, a III-a, la singular si la plural. Pronumele de persoana a III-a are forme si pentru genuri, pentru ca el se acorda in gen si in numar cu substantivul pe care il inlocuieste.

Pers I: sg: eu   pl. noi

Citeste tot articolul

Pronumele- descriere generala

Notiuni generale in limba romana

Pronumele este partea de vorbire flexibila care tine locul unui substantiv.

Unele pronume au forme speciale – forme personale –, pentru a arata persoane diferite: eu, tu, el; insumi, insuti,  insusi; al meu, al tau, al sau etc. Alte pronume nu au forme personale: acesta, acela, celalalt, altul, cineva etc.

Citeste tot articolul

Ortoepia si ortografia numeralelor ordinale

Ortoepia si ortografia numeralelor ordinale in limba romana

I.Numeralele intaiul si primul se scriu la nominativ si acuzativ plural cu doi ‘-i’, pentru ca ele se folosesc numai la forma articulata: intaii sau primii (oameni).

II.Numeralul intaia la genitiv si la dativ singular este nearticulat cand se afla dupa substantivul determinat, deci se scrie cu un singur ‘-i’, iar cand preceda substantivul determinat, este articulat si se scrie cu doi ‘-i’: (al) clasei intai; (al) intaii clase.

Citeste tot articolul

Numeralele ordinale

Numeralele ordinale in limba romana

  1. I.                   Numeralele ordinale exprima ordinea numerica sau locul pe care il ocupa obictele sau actiunile intr-o insusire.

Ele raspund la intrebarile:  Al catelea? A cata?

Sirul numeralelor ordinale incepe cu intaiul, intaia, cel dintai, sau primul, prima, dupa care urmeaza: al doilea (a doua), al treilea ( a treia) etc.Seria se incheie cu locutiunea adjectivala “cel (cea) din urma” sau cu adjectivul “ultimul, ultima”.

Citeste tot articolul